Această baterie ecologică este alimentată de o resursă inedită: mirosul de vanilie

de: Paula Artin
06 10. 2020

Bateriile ar putea fi în curând mult mai ecologice, după ce cercetătorii au descoperit cum să valorifice puterea neașteptată a vaniliei.

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică din Graz (TU Graz) din Stiria, Austria au găsit o modalitate de a înlocui elementele din bateriile lichide fabricate din metale grele și substanțe rare cu vanilină, ingredientul care conferă produselor de patiserie aroma lor de vanilie.

Bateriile lichide ar putea fi răspunsul pentru a face din sursele regenerabile de energie, precum energia eoliană și energia solară, o opțiune mai viabilă.

Bateriile litiu-ion, pe care le regăsești în componența laptop-urilor, telefoanelor sau chiar la vehiculele electrice, nu se ridică prea bine la dimensiunea necesară pentru a stoca energie pentru orașe întregi.

Cu toate acestea, bateriile lichide pot fi suficient de mari pentru a stoca suficientă energie electrică pentru a acționa ca o rezervă atunci când soarele nu strălucește sau este o zi deosebit de liniștită și fără vânt.

Problema este că bateriile lichide se bazează pe vanadiu, un metal rar și scump, care este, de asemenea, toxic.

Dacă bateriile cu vanadiu devin mai frecvente ca modalitate de stocare a energiei electrice, experții se îngrijorează că prețurile ar crește exponențial, ceea ce face ca găsirea unei alternative mai ieftine și mai puțin toxice să devină un domeniu important de cercetare.

Au găsit inspirația în bucătărie

În încercarea de a găsi o alternativă mai ecologică, echipa de la TU Graz a avut ceea ce cercetătorul Stefan Spirk numește “succes revoluționar în domeniul tehnologiilor de stocare durabilă a energiei”.

Au descoperit că metalele toxice și scumpe ar putea fi înlocuite cu vanilină, un ingredient pe care este mai probabil să îl găsești în bucătărie decât într-un laborator.

“Pe de o parte, îl putem cumpăra în supermarket, dar pe de altă parte, putem împărți lignina cu ajutorul unei reacții simple, care la rândul său apare în cantități mari ca deșeuri în producția de hârtie”, spune Spirk.

Transformarea deșeurilor din producția de hârtie în vanilină necesită doar o reacție chimică ușoară, ecologică, folosind produse chimice obișnuite pentru uz casnic, după cum au asigurat membrii echipei.

Aceasta înseamnă că producția de baterii ecologice ar putea fi ușor extinsă fără utilizarea de metale scumpe și dăunătoare mediului.

Spirk consideră că bateriile cu vanilină pot genera o capacitate de stocare a energiei electrice de până la 800 de megawați, contribuind astfel la tranziția energiei verzi.